top of page

Statia electrica 220/110 kV Turnu Severin Est a fost construita in perioada 1974-1975 cu scopul de a asigura o cale de evacuare pentru energia produsa de catre CHE Portile de Fier si CET Drobeta, cat si pentru a asigura alimentarea cu energie a consumatorilor casnici si industriali din zona Municipiului Turnu Severin.

Proiectul a constat in realizarea unor statii noi de 220 kV si 110 kV pe suprafata existenta a statiei Turnu Severin Est ca urmare a necesitatii de modernizare a echipamentelor primare si secundare corespunzator cerintelor de siguranta functionala si operationala a sistemului energetic national.

Contractul de lucrari a fost adjudecat prin licitatie publica de catre Energobit SA, avand DACOM IMPEX drept furnizor unic al echipamentelor de protectie, comanda-control si SCADA, impreuna cu serviciile de proiectare, configurare, testare si punere in functiune.

In vederea indeplinirii obiectivului propus DACOM IMPEX a avut urmatoarea contributie :

  • Furnizarea si punerea in functiune a  unui sistem de comanda-control, protectie si SCADA, performant, flexibil, conform cerintelor NTI ale CNTEE Transelectrica SA.

  • >100 Terminale protectie si comanda ; sistem Gateway/RTU redundant

 

  • Implementarea unei noi retele de comunicatie pe suport de fibra optica la nivelul statiei pentru asigurarea comunicatiei intre echipamentele de comanda – control, protectie si SCADA

  • >50 switch-uri comunicatie cu management

 

  • Utilizarea protocoalelor de comunicatie  IEC61850 / IEC87-5-101 / IEC870-5-104 pentru conducerea statiei de la nivelul superior de comanda (DEN / DET / CTSI)

  • Servicii de proiectare circuite secundare, configurare, testare si punere in functiune.

 

Tehnologia folosita a fost cea de la General Electric si Andritz Power.

 

Executia proiectului s-a desfasurat pe o perioada de 3 ani, lucrarile fiind finalizate in vara anului 2020.

Statia electrica Turnu Severin

bottom of page