top of page

Statia electrica 400/220 kV Portile de Fier

Statia electrica 400/220 kV Portile de Fier I are ca scop principal racordarea in sistemul energetic national a centralei hidroelectrice CHE Portile de Fier I  cu o putere instalata de peste 1000 MW. De asemenea statia de transformare reprezinta un nod important prin care este realizata interconexiunea sistemelor energetice Romania – Serbia.

Energia produsa de catre CHE Portile de Fier I, CHE Portile de Fier II cat si CET Drobeta este concentrata in statia electrica Portile de Fier I si evacuata catre est in Oltenia si vest catre Banat prin intermediul axului Portile de Fier – Resita – Timisoara – Sacalaz – Arad.

Proiectul de extindere si retehnologizare a statiei de 400 kV Portile de Fier I a avut ca scop urmatoarele:

 

  • Asigurarea capacitatii de evacuare a puterii produse de catre CHE Portile de Fier I​

  • Remedierea problemelor aparute la nivelul retelei de 110kV datorate supraincarcarii liniilor de transport din cauza puterilor mari produse de catre CHE Portile de Fier II si CET Drobeta

  • Asigurarea stabilitatii sistemului energetic national prin marirea capacitatii de evacuare pe portiunea Portile de Fier – Resita aferent axului Portile de Fier – Resita – Timisoara – Sacalaz – Arad

In vederea indeplinirii obiectivului propus DACOM IMPEX a avut urmatoarea contributie :

  • Inlocuirea sistemului existent de comanda-control - protectie si SCADA al statiei 400/220 kV cu un sistem nou, performant, de ultima generatie . Tehnologia folosita a fost General Electric si Andritz Power.

  • >100 Terminale protectie si comanda ; sistem Gateway/RTU redundant

  • Implementarea unei noi retele de comunicatie pe suport de fibra optica la nivelul statiei pentru asigurarea comunicatiei intre echipamentele de comanda – control, protectie si SCADA

  • >50 switch-uri comunicatie cu management

  • Trecerea la protocoalele  de comunicatie IEC61850 / IEC87-5-101 / IEC870-5-104 pentru conducerea statiei de la nivelul superior de comanda (DEN / DET / CTSI)

  •  Servicii de proiectare circuite secundare, configurare, testare si punere in functiune.

 

Proiectul de retehnologizare a fost demarat la inceputul anului 2013, lucrarile fiind finalizate in Iulie 2016, dupa o perioada de executie de aproximativ 3 ½ ani.

bottom of page