top of page

Statia 400/220/110kV Iernut

In vederea indeplinirii obiectivului propus DACOM IMPEX a avut urmatoarea contributie :

  • Echiparea celulelor noi de 400/220 kV cu terminale numerice de protectie, comanda – control si masura , tehnologie General Electric.

  • Extinderea retelei de comunicatie pe suport de fibra optica la nivelul statiei pentru asigurarea comunicatiei redundante intre echipamentele de comanda – control, protectie si SCADA

  • Inlocuirea sistemului existent de comanda – control, protectie si SCADA cu echipamente deultima generatie – tehnologie General Electric , pentru a raspunde la nivel hardware si software cerintelor NTI ale clientului final CNTEE Transelectrica SA .

  • Serviciil de proiectare, configurare, testare si punere in functiune.


Proiectul a fost finalizat in Decembrie 2023 dupa o perioada de executie de aproximativ 4 ani.

Statia 400/220/110kV Iernut asigura racordarea Centralei Termoelectrice Iernut apartinand SGN Romgaz cu o putere instalata de 430 MW in sistemul energetic national.

Proiectul a constat in modernizarea sistemului de comanda – control, protectii si SCADA odata cu instalarea celui de-al doilea autotransformator 400/231/22 kV ca urmare a cerintelor de crestere a puterii de transport admisibile pe culoarul sud – nord – nord-vest al retelei de transport dar si in scopul asigurarii criteriului de redundanta in schemele de mentenanta sau fara productie din cadrul acestei zone din sistemul energetic national.

bottom of page