top of page

Statia electrica 400/110/20 kV Domnesti

Statia electrica 400/110/20 kV Domnesti reprezinta un nod de interconexiune  major in cadrul sistemului energetic national de transport al energiei electrice intre Oltenia, Muntenia si Transilvania Sud , dar si o sursa vitala pentru alimentarea cu energie a Municipiului Bucuresti .

 

Proiectul a constat in retehnologizarea statiei 400/110/20 kV Domnesti  ca urmare a necesitatii de modernizare a echipamentelor primare si secundare la toate nivelele de tensiune ,pentru obtinerea unui grad de siguranta si fiabilitate in exploatare corespunzatoare importantei zonei si obiectivului.

Contractul de lucrari a fost  adjudecat prin licitatie publica de catre Energobit SA, avand DACOM IMPEX drept furnizor unic al echipamentelor de protectie, comanda-control si  SCADA , impreuna cu serviciile de proiectare, configurare, testare si punere in functiune.

In vederea indeplinirii obiectivului propus DACOM IMPEX a avut urmatoarea contributie :

  • Furnizarea si punerea in functiune a  unui sistem de comanda-control - protectie si SCADA , performant, flexibil  , conform cerintelor NTI ale CNTEE Transelectrica SA .

  • >150 Terminale protectie si comanda ; sistem Gateway/RTU redundant

 

  • Implementarea unei noi retele de comunicatie pe suport de fibra optica la nivelul statiei pentru asigurarea comunicatiei intre echipamentele de comanda – control, protectie si SCADA

  • >80 switch-uri comunicatie cu management

 

  • Utilizarea protocoalelor de comunicatie  IEC61850 / IEC87-5-101 / IEC870-5-104 pentru conducerea statiei de la nivelul superior de comanda (DEN / DET / CTSI)

  • Servicii de proiectare circuite secundare, configurare, testare si punere in functiune.

Tehnologia folosita a fost cea de la General Electric si Andritz Power.

 

Executia proiectului s-a  desfasurat pe o perioada de 4 ani  , lucrarile fiind finalizate in vara anului 2021.

bottom of page